Logo De Keramiekfabriek

Over ons

Over ons

Pernette en de Keramiekfabriek

Pernette aan het werk

Met je handen bezig zijn

Van huis uit kreeg ik al heel veel creativiteit mee. Daardoor ik wilde eigenlijk heel graag iets met mijn handen doen. Dus schreef ik me in voor tandheelkunde. Maar ik kwam er al snel achter dat ik veel beter uit de verf kwam op de kunstacademie. Ik kwam in Eindhoven in een warm bad terecht. Inmiddels run ik alweer 23 jaar een atelier voor handbeschilderd keramiek. Met veel plezier  geniet ik iedere dag van mijn vak en de mensen om mij heen.

Hoe ik hier kwam

In 1988 studeerde ik af aan de Academie voor Industriële Vormgeving (nu de Design Academy Eindhoven) bij de afdeling Dessin Ontwerp. Ik liep tijdens mijn studie stage bij een keramiste en dit plantte en zaadje. Mijn liefde voor keramiek was geboren. Na 10 jaar in de textielindustrie als dessin ontwerper wilde ik toch graag werken met keramiek.

Werk in opdracht Vlisco schaal met logo
Bord wit met blauwe haas

Waarom Keramiek

Nadat ik eenmaal in aanraking was gekomen met keramiek liet het me niet meer los. Het materiaal, de kleuren en de mogelijkheden.
Als ik meer tijd heb wil ik nog heel graag leren zelf keramiek te draaien. Ik ben begonnen met een cursus, maar het ontbreekt me nog aan tijd om er voldoende mee te oefenen. Het lijkt makkelijker dan het is.

Werk en collectie

Omdat mijn roots in textieldessin liggen, zie je daar nog invloeden van terug in mijn werk met keramiek. Zo gebruik ik vaak niet teveel verschillende kleuren en hou ik het dessin vrij rustig. 

Aan mijn werk zie je dat ik veel inspiratie uit de textiel haal. Ik gebruik hiervoor vaak een van de vele boeken die ik verzamelde en die ook in mijn atelier staan.

Werk in opdracht Vlisco bord met fibonacci patroon
Atelier en veranda

Clubhuis als atelier

Ik startte de keramiekfabriek in het kleinste huisje van Laren, het PEN-huisje. Later in een prachtige verbouwde garage. Totdat ik op zoek moest naar iets anders. Toen liep ik tegen een oud cricket clubhuis in Bergen NH aan. We hebben het daar afgebroken en hier weer opgebouwd. Menko heeft het helemaal aangepast om er een ruim atelier en sfeervol atelier van maken.

Biscuit

Ik vind het heerlijk om keramiek in te kopen voor het atelier. Er is heel veel keus en ik heb zo mijn vaste leveranciers. Wat ik inkoop is altijd van topkwaliteit omdat ik er niet van hou als het al breekt als je er naar kijkt. Inmiddels hebt ik kasten vol met biscuit (dat is dus gebakken maar nog niet geglazuurd) aardewerk

Biscuit voorraadkast schaaltjes
Workshop met lunch

Lunch

Keramiek beschilderen kan je combineren met een door mij bereide lunch met heerlijke soepen, quiches en salades, vers en afhankelijk van het seizoen. Ik hou van koken en geniet ervan als mensen van mijn soepen en salades smullen. 

Tussen de bomen

Mijn man, Menko König, en ik hebben onze werkplek samen op ons terrein aan de Goyergracht Zuid. Ik met mijn atelier en hij met zijn boomverzorgingsbedrijf. Vandaar al het hout, waar ik in de winter ook een warm kacheltje mee stook.

Veranda atelier

Wie is De Mol?

Het werk dat ik maak signeer ik altijd met een klein molletje dat zijn koppie uit de aarde omhoog steekt. Het is een verwijzing naar mijn achternaam. En een grappig toeval dat hij letterlijk van aardewerk houdt. Keramiek zonder molletje is geen echte ‘De Mol van Otterloo’, pas dus op voor vervalsingen.

Mijn maatje Lila

Het liefst is zij er altijd bij als ik in het atelier aan het werk ben, onze lieve hond Lila. Mocht u nu allergisch zijn voor honden of erg bang dan zorg ik dat ze met mijn man mee gaat of thuis blijft. Ook als je zelf een hond zou willen meenemen overleg dat dan even. Lila is aardig voor alle mensen maar niet altijd voor honden.

Lila

Meer weten over een workshop of inloopochtend? Meld je aan voor een workshop of het inloop-atelier en kom er achter dat je meer kan dan je dacht! Ik verheug me op je komst.

Liefs,

Pernette

Extra Inloop op 2e Pinksterdag

Extra opening

Open atelier

op maandag 20 mei 

 van 13 tot 15.30 uur

Kosten € 19,50 pp excl. servies

De Keramiekfabriek respecteert jouw privacy

Deze website gebruikt alleen analytische cookies die door niemand anders dan de Keramiekfabriek gebruikt worden.